Daca vreti sa va surprindeti invitatii la cina, atunci recomand aceasta reteta cu un gust deosebit si foarte bun.

Este o reteta indrazneata dar cu rezultate deosebite.

INGREDIENTE: 

  • 2 portocale mari
  • 500 gr cotlet de porc
  • Menta ( proaspata sau uscata )
  • 1 catel de usturoi
  • Crengute de rozmarin ( sau uscat )
  • 50 gr unt + 1 lingurita cu varf de unt
  • Ulei de masline
  • Sare
  • Piper ( negru si rosu )
  • Otet balsamic
  • 1 lingura zahar
  • 1 lingurita faina

PREPARARE: 

Spalati foarte bine coaja portocalelor. In vasul in care veti marina carnea, puneti coaja rasa de la portocale pana la partea alba. Stoarceti bine portocalele si adaugati sucul acestora peste coaja rasa. In acelasi vas puneti catelul de usutroi pisat, rozmarinul, menta ( optional puteti pune 3-4 foi de dafin) .

marinata cu portocale Dupa ce toate ingredientele sunt adaugate puteti pune bucata de carne intreaga la marinat pentru cel putin 2 ore sau o noapte intreaga. Insa nu uitat sa o intoarceti regulat de pe o parte pe alta pentru a se marina uniform.

marinata carne cu portocale
Cu 1 ora si 10 minute inainte de masa, scoateti carnea de la marinat. Nu aruncati marinata !

Intr-o tigaie sau cratita mai larga puneti 50 gr unt si prajiti carnea pe toate partile pana aceasta capata o crusta maronie. Astfel isi va pastra sucul propriu in interior.

friptura cotlet porc
Dupa ce carnea este luata de pe foc o ungeti bine cu ulei de masline, sare si piper.

O puneti in tava, asezati crengutele de rozmarin din marinata si puneti deasupra cateva linguri din marinata ( nu toata !) Adaugati si o cescuta de apa.

cotlet de porc cu sos de portocalecotlet de porc cu sos de portocale
Acoperiti tava cu o folie de staniol si dati la cuptor timp de 50 de minute la 180 grade. Timp in care o mai intoarceti de 2-3 ori.

Intre timp in marinata ramasa puneti 2-3 linguri de otet balsamic, un pic de sare, piper si lingura de zahar. Amestecati bine pana se topeste zaharul.

Cand au trecut cele 50 minute puneti compozitia de mai sus peste carne si mai lasati 10-12 minute la cuptor neacoperita.

Cand este gata carnea o scoateti din tava si o puneti intr-o foile de aluminiu pana la servirea mesei, astfel nu se usuca si aromele raman acolo.

Luati sosul din tava si il scurgeti printr-o sita. Intr-o tigaie puneti lingurita de unt la topit, puneti lingura de faina si amestecati bine cu un tel. Adaugati sosul scurs si amestecati constant pana cand sosul capata o consistente cremoasa. sos de portocale

Carnea de va servi cu acest sos deasupra.

cotlet de porc cu sos de portocalecotlet de porc cu sos de portocale

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *